2012. október 4., csütörtök

424. Ne légy toleráns! *

* a cikk a Békehírnök 2012.10.07-i számában jelent meg.

Zéró tolerancia. E két szó négy éve új gondolkodásmódot hozott az autósok életébe. Furcsa volt ez a megközelítés egy olyan szó esetében, mint a tolerancia, amely épp virágzását élte - és éli a mai napig is. Ez a kifejezés ugyanis hétköznapivá vált a kommunikációban, mint olyan erény, amellyel minden "EU-konform" polgár alapértelmezésben rendelkezik. De mit is jelent ez a kifejezés?
A tolerancia jelentése az idegen szavak gyűjteménye szerint elnéző, türelmes. Társadalmunkban inkább az első szó vált szinonimájává. Legyünk toleránsak, azaz elnézőek a másként gondolkodókkal szemben. Legyen ez párkapcsolat. hit, gondolkodásmód vagy bármi egyéb terület. Ez mind szépen hangzik, de vajon Krisztus hogyan áll a toleranciához?
A szó "türelmes" értelmezése szempontjából nagyon toleráns volt Jézus. Ugyanakkor az "elnéző értelemben egyáltalán nem volt toleráns. Nézzünk néhány példát!
A samáriai asszony esetében egy mai értelemben vett toleráns személy nem firtatná az elfogyasztott férjek számát. Még csak nem is beszélne róluk. A megkövezésre váró nő esetében - főleg megmentése után - egy mai toleráns személy nem szólalna fel a hölgy "hivatását" illetően. A farizeusok és írástudók tekintetében is minden bizonnyal toleranciát gyakorolna egy jó polgártárs a hitük gyakorlását illetően. Krisztus ehelyett épp ellenkezőleg cselekedett, ő belépett az adott személyek életébe, mert szerette őket.
A mai tolerancia buktatója ugyanis éppen a szeretet hiányában rejlik. Elnézem a másik ember különbözőségét, de nem azért, mert türelmes vagyok vele, hanem mert nem igazán érdekel engem. A toleráns ember elnéző a gyülekezetben lévő rászoruló ember szagával szemben, mert nem érdekli, mi van vele, miért nem fürdött. A szerető ember megkérdezi, mi a probléma, és kész segíteni akár egy zuhany felajánlásával, akár mosószer vásárlásával. A toleráns ember elnézi csüggedt testvérét a gyülekezetben, hiszen mindenkinek vannak problémái, nem szabad beleszólni a másik ember életébe. A szerető ember megkérdezi, miért olyan csüggedt, és meghallgatja. A toleráns ember elviseli, ha egy kisgyermek sírásával megzavarja az istentiszteletet, míg a szerető ember odamegy a kisgyermekhez, hogy megvigasztalja. A toleráns ember elnézi testvére bűnét, a szerető ember segít neki elhagyni azt.
Isten nem arra hív minket, hogy viseljük el egymást toleranciával, hanem arra, hogy viseljük el egymást szeretetben (Ef 4,2). A szeretet pedig aktív, cselekvő, a másik érdekét szem előtt tartja, neki akar jót. Meg vagyok győződve arról, hogy sok "toleráns" ember lesz a pokolban, de a mennybe a szeretni és cselekedni képes emberek mennek. Krisztus sem arra adott példát, hogy miként kell figyelmen kívül hagyni a bűnt, hanem hogy a bűn ellenére hogyan kell szeretni a másikat, hogy megszabadulhasson vétkeitől. Te milyen ember vagy? Olyan, aki elnézi testvére problémáit, vagy olyan, aki cselekszik az érdekében?
Ne légy toleráns! Szeress!
BZ

2 megjegyzés:

  1. Nagyon komoly írás. Érdemes rajta elmeditálni.

    VálaszTörlés
  2. Tetszett. Egyetertek. Neha nehez ugy szeretni, hogy a masoknak - hosszu tavon is - jo legyen. Mi a celja az eletnek? Miert vagyunk itt a foldon?... ha igazan szeretjuk a masikat, akkor megszolalunk. Megha sokkal nehezebb is...

    VálaszTörlés

Köszönöm a látogatásodat!
Danke für Deinem Besuch!